Hiasan Kek Norrizan Bakers
(Post: Bahasa Melayu)
" Sungguhpun tidak memiliki sebarang kepakaran, ia tetap mampu dilaksanakan, malah segalanya boleh dilakukan jika seseorang memiliki kesungguhan untuk menjayakannya, kata pemilik Norrizan Bakers, Norrizan Alias. "
Menurutnya, tidak memiliki bakat semula jadi bukan satu kekurangan sebaliknya berkat usaha yang ditunjukkan, banyak perkara boleh dilakukan.
Begitu juga dengan pembuatan bunga hiasan kek yang mungkin dianggap sukar.
"Apatah lagi kini, banyak kelas yang boleh diikuti untuk mendapatkan tunjuk ajar terutama jika berminat untuk menjadikannya satu cabang perniagaan."
"Jangan mensia-siakan bakat yang ada kerana ia mungkin dapat digunakan untuk membantu meningkatkan taraf hidup kita."
"Jadikan cabaran ketika melakukannya sebagai penaik semangat untuk terus berusaha hingga berjaya mencipta sesuatu yang baru berdasarkan kreativiti sendiri," katanya.
Ditemui di kedainya, Norrizan Bakers, di Len Seng Garden, Petaling Jaya, baru-baru ini, Norrizan berkata, kebanyakan pengalaman membuat kek yang dicurahkannya diperoleh dari banyak tempat dan melalui bantuan ramai pihak.
"Saya pergi ke mana saja tempat yang memiliki pakar dalam bidang masakan semata-mata untuk belajar teknik yang digunakan."
"Kemudian, saya olah kembali dan berikan sentuhan terkini agar bersesuaian dengan permintaan serta kehendak pasaran terutama generasi muda kini yang sentiasa menginginkan kelainan," katanya.
Dia turut membuka kelas mengajar membuat kek, bunga hiasan untuk kek dan memasak kepada usahawan yang berminat.
"Kelas ini saya usahakan supaya dapat memperturunkan kepakaran yang ada kepada generasi muda agar mereka dapat menjadikan bidang ini sebagai kerjaya pilihan," katanya.
INFO:
Cara mudah menghasilkan bunga hiasan untuk kek.
Sediakan bahan untuk membuat pes gula iaitu gelatin, air panas, cecair glukos, gula ising dan tepung jagung.
Bagi bahan membuat bunga hiasan pula, sediakan doh pes gula, dawai, berus warna, putih telur dan pelekat bunga.
1. LEPER... canaikan doh pes gula senipis mungkin.
2. TERAP... gunakan acuan berbentuk kelopak bunga dan terap sebanyak mungkin.
3. BENTUK... tekan hujung kelopak bunga terbabit hingga menjadi beralun.
4. SATUKAN... sapukan putih telur pada kelopak bunga untuk mencantumkannya antara satu sama lain.
5. KUDUP... untuk kudup bunga, hanya perlukan dua kelopak dan biarkan ia hingga kering.
6. GABUNG... cantumkan dawai pada kelopak bunga dan gunakan putih telur sebagai gam.
7. BENTUKKAN... pastikan hujung kelopak bunga tadi dilengkungkan untuk menampakkan bentuk kelopak bunga asli.
8. BAKAR... untuk mempercepatkan proses pengeringan, bakar kelopak bunga terbabit dalam ketuhar pada suhu 50 darjah celsius.
9. BALUT... kudup bunga tadi dibalut dengan pelekat bunga.
10. SERTAKAN BERSAMA... lilitkan bersama beberapa kelopak bunga yang sudah dikeringkan.
11. GUBAH... untuk menambahkan seri bunga sertakan bersama daun hiasan.
12. SIAP... bunga hiasan untuk kek.
Sumber: myMetro
0 comments:
Post a Comment