Perusahaan Telur Pindang Warisan
(Post: Bahasa Melayu)
"Keunikan telur pindang terletak pada warna dan rasanya. Warna telur pindang yang gelap membuatkannya berbeza daripada telur rebus biasa."
Tradisi memberi bunga telur semasa majlis persandingan masih kekal sehingga hari ini.
Siti Aishah Md Kosim, 25, dari Perusahaan Telur Pindang Warisan (ELPIN) berkata, telur pindang yang merupakan makanan tradisional Johor mempunyai rasa dan cara pembuatan yang unik.
"Rasa yang unik pula adalah hasil daripada pelbagai herba dan ramuan yang digunakan semasa direneh bersama telur."
"Walaupun berasal dari Johor, namun kini telur pindang semakin kerap dijadikan pemberian kepada para tetamu pada majlis perkahwinan, tanpa mengira negeri mahupun kaum."
Menurut Pengasas Perusahaan Telur Pindang Warisan, Jalil Nasir, perusahaannya mampu menghasilkan sehingga 25,000 biji telur pindang untuk diedarkan ke lebih 385 kiosk, stesen-stesen minyak, gerai dan warung serta restoran di seluruh Lembah Klang.
Keunikan rasa telur pindang membuatkan ia sentiasa mendapat permintaan daripada pelanggan.
"Kalau Jepun terkenal dengan sushi, tidak mustahil suatu hari nanti Malaysia juga boleh terkenal kerana telur pindang," katanya.
Sumber: Kosmo! Online
0 comments:
Post a Comment