ATTENTION !!!

Wednesday, September 30, 2009

Sewa Pokok dan Landskap

(Post: Bahasa Melayu)
"Beliau menjelaskan selain menyewakan pokok, biasanya syarikatnya turut menjalankan kerja penyelenggaraan untuk pokok yang disewa termasuk penyiraman, pemangkasan, pemuliharaan dan pembajaan pokok yang dilakukan seminggu sekali."

Dewasa kini, perkhidmatan menyewa pokok sudah mendapat tempat dalam majlis keraian yang dilakukan sama ada ia dianjurkan syarikat korporat atau jabatan kerajaan dan orang perseorangan.

Pemilik Emerald Vista Landscape, Steven Siva berkata, aliran menyewakan pokok untuk majlis keraian seperti perkahwinan, majlis konvokesyen serta hari jadi semakin meningkat sejak kebelakangan ini terutama di bandar besar.

Katanya, perkhidmatan menyewakan pokok dan hiasan landskap sudah lama bertapak di negara ini tetapi terhad kepada permintaan pejabat kerajaan dan syarikat korporat saja.

"Kini, aliran itu sudah berubah kerana ada orang perseorangan yang beralih kepada perkhidmatan menyewa pokok dan hiasan landskap bagi mencantikkan kediaman atau ketika mereka mahu mengadakan majlis."

"Jika dulu majlis yang besar saja menggunakan perkhidmatan ini, kini majlis sekecil jamuan hari jadi atau rumah terbuka turut menyewakan pokok sebagai hiasan," katanya yang sudah 10 tahun berkecimpung mengendalikan perniagaan landskap dan menyewakan pokok.

Mengulas mengenai perkhidmatan menyewa pokok, katanya perkhidmatan itu sudah diperkenalkan oleh sebuah syarikat sejak 30 tahun lalu tetapi terhad kepada syarikat besar, pejabat kerajaan dan majlis perbandaran bagi majlis di peringkat daerah, negeri dan nasional.

"Arah aliran ini berubah apabila semakin ramai yang sedar dengan kepentingan menjaga alam sekitar serta keperluan menghias kediaman dan pejabat," katanya yang pernah berkhidmat selama lima tahun di syarikat yang menjalankan perkhidmatan menyewa pokok dan hiasan landskap, sebelum mengusahakan perniagaan landskap sendiri."

Steven berkata, ramai yang percaya kualiti hidup dapat ditingkatkan dengan adanya tumbuhan di kediaman dan tempat kerja.

"Berdasarkan pengalaman saya dapati jika ada orang yang sakit di satu-satu tempat kerja, pokok yang ada di pejabat itu juga cepat kering dan layu berbanding pejabat yang dihuni mereka yang sihat," katanya.

"Saya juga menyediakan pasu yang tidak menyebabkan air melimpah selepas siraman dan tiada kekotoran ketika kakitangan melakukan kerja penyelenggaraan pokok yang disewakan."

"Malah, kami syarikat yang pertama memberi jaminan bahawa pasu bunga yang disewa tidak mengandungi jentik-jentik yang akan menyebabkan pembiakan nyamuk aedes punca demam denggi."

"Biasanya, bagi penyewaan pokok untuk pejabat, kita sediakan pakej kontrak satu tahun sewaan pokok bersama kerja penyelenggaraan (penyiraman, pembajaan, pemangkasan dan pemuliharaan) bersama tambahan tiga bulan kerja sebelum kontrak ditamatkan. Pokok juga dijamin akan diganti dalam tempoh 24 jam tanpa sebarang caj jika ia rosak atau mati."

"Selain itu, kita memberi jaminan pokok yang disewa selamat sesuai dengan dasar kesihatan dan keselamatan di tempat kerja," katanya.

Kadar sewaan ditetapkan bergantung kepada saiz pasu dan pokok selain tempoh jangka masa kontrak berkuat kuasa. Biasanya bayaran dibuat secara bulanan walaupun kontrak ditetapkan secara tahunan.

Bagi majlis keraian, pokok yang disewa dan kerja menghias ditetapkan mengikut saiz pokok, bahan yang digunakan dan tempoh masa penyewaan sama ada sehari, dua atau seminggu.

Steven berkata, bagi majlis kecil biasanya beliau menetapkan sewa mengikut bajet yang ditetapkan pelanggan mengikut tema yang dikehendaki.

"Biasanya, saya akan tanya dulu bajet sebelum perbincangan lanjut dilakukan supaya ia menepati perbelanjaan dan tema yang diinginkan pelanggan," katanya.

Majlis perkahwinan bertemakan taman dan kehijauan yang sering menjadi pilihan ramai sejak kebelakangan ini, menyaksikan khidmat sewaan pokok semakin mendapat tempat.

Emerald Vista Landscape juga menyediakan perkhidmatan penyewaan barang hiasan landskap seperti pancuran air, kolam mini pasang siap, lampu landskap, pagar, pasu, batu dan rumput.

"Untuk majlis keraian, kita juga menyediakan pakej pemasangan pentas, jambangan bunga serta pintu gerbang. Kita juga benarkan pelanggan membuat pemilihan pokok dan hiasan mengikut cita rasa dan perbelanjaan yang mereka ada." katanya.

CONTACT INFO:
Telefon: 03-80700711 (Steven)

Sumber: Berita Harian Online

Bookmark and Share

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

Unique Visitors

More Ideas to Make Money

Business Blogs Entrepreneurship Blogs - SatuJutaIdea

::::: Satu Juta Idea | Berkongsi Idea Menjana Pendapatan ::::: Copyright © 2008-2011 SatuJutaIdea :::::

::: Setiap artikel, foto, logo, jenama dan trademark adalah hakmilik pemiliknya. :::
::: Idea yang dikongsi di sini adalah sebagai panduan sahaja. Kejayaan menjana pendapatan adalah bergantung kepada pelbagai faktor dan risiko. :::