ATTENTION !!!

Monday, September 7, 2009

Homestay Sungai Pasu

(Post: Bahasa Melayu)
"Program homestay hari ini cukup popular dan sentiasa menjadi rebutan apabila penganjuran program membabitkan aktiviti eko-pelancongan. Penginapan ini kian menjadi pilihan mereka yang mencari alternatif kepada hotel atau chalet ketika bercuti."

Dalam tempoh yang singkat, pengunjung bukan saja dapat menyelami budaya dan cara hidup desa, malah menerima 'ayah' dan 'ibu' baru apabila menetap di rumah keluarga angkat mereka.

Ini memupuk semangat muhibah antara pengunjung dan penduduk kampung.

Homestay Sungai Pasu, Pahang, antara paling aktif di Malaysia, terletak kira-kira 15 minit perjalanan dengan jarak lima kilometer ke Air Terjun Lata Jarum.

Kawasan rekreasi ini terletak dalam kawasan Hutan Simpan Ulu Dong, mengambil masa lebih kurang 40 minit dari bandar Raub.

Keindahan landskap, keceriaan dan kebersihan seawal pintu masuk ke kampung ini benar-benar menimbulkan suasana damai dan memukau perasaan.

Sejak beroperasi, program menyediakan 30 bilik sudah menerima pelancong dari Eropah, Korea, Jepun dan Indonesia.

Penyelaras Homestay Sungai Pasu, Sumi Ngahdimi, berkata di samping mempamerkan pelbagai ciri kebudayaan setempat, ia turut mengetengahkan produk industri kecil dan sederhana (IKS) termasuk makanan dan kuih tradisional.

"Kebanyakan pengunjung lebih suka menginap di homestay kerana mereka berpeluang mengikuti dan menyertai pelbagai aktiviti yang disediakan menerusi pelbagai pakej ditawarkan," katanya.

Homestay Sungai Pasu menyajikan pelancong dengan suasana kehidupan desa dengan majoriti penduduk berketurunan Jawa dan menetap di Raub melebihi setengah abad.

Mereka juga akan dibawa melawat perkampungan Orang Asli keturunan Cik Wong yang masih mengamalkan cara hidup yang diwarisi sejak zaman berzaman.

Selain menyertai tarian sewang, pengunjung diajak mencuba sumpitan, alat berburu masyarakat Orang Asli.

INFO AKTIVITI:
Aktiviti yang ada termasuk melawat projek ternakan ikan air tawar dan lembu, mempelajari kaedah menoreh getah, melawat lokasi bersejarah, demonstrasi membuat kuih tradisional dan menyertai aktiviti kemasyarakatan seperti majlis perkahwinan.

Tetamu juga dibawa merasai kedinginan air di Air Terjun Lata Jarum dan jika bernasib baik berpeluang melihat bunga terbesar, bunga pakma atau rafflesia.

Tetamu juga boleh singgah untuk berkelah di Pusat Rekreasi Pulau Chekas.

Tetamu juga boleh mencuba aktiviti sukan air seperti berakit, berkayak dan flying fox di Taman Tasik Sungai Pasu dan melihat projek tanaman bunga melur di kawasan seluas 2.8 hektar.

Terdapat juga lawatan ke Pusat Perlindungan Gajah dan Deerland.

CONTACT INFO:
Homestay Sungai Pasu
JKKK Kampung Sungai Pasu, 27600, Raub, Pahang

Tel: 019-3142558
Faks: 09-3659581
Email: sumi_ngahdimi@yahoo.com

Sumber: myMetro

Bookmark and Share

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

Unique Visitors

More Ideas to Make Money

Business Blogs Entrepreneurship Blogs - SatuJutaIdea

::::: Satu Juta Idea | Berkongsi Idea Menjana Pendapatan ::::: Copyright © 2008-2011 SatuJutaIdea :::::

::: Setiap artikel, foto, logo, jenama dan trademark adalah hakmilik pemiliknya. :::
::: Idea yang dikongsi di sini adalah sebagai panduan sahaja. Kejayaan menjana pendapatan adalah bergantung kepada pelbagai faktor dan risiko. :::