ATTENTION !!!

Saturday, April 30, 2011

Portal e-Benih Sawit MPOB

(Post: Bahasa Melayu)
" MPOB memperkenal dan melancarkan portal e-benih sawit bagi biji dan anak benih sawit yang diurusniagakan secara online sejajar perkembangan industri sawit yang semakin dinamik dan mencabar pada masa ini. "

Portal itu dilancar secara rasmi sempena Seminar Pemindahan Teknologi MPOB 2010 oleh Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Tan Sri Bernard Dompok.

Pendekatan ini adalah salah satu langkah bagi memastikan pengumpulan dan hebahan maklumat kepada pihak industri sawit dapat dilaksanakan dengan cekap dan tepat.

Justeru, pengenalan portal e-benih sawit ini adalah satu platform untuk menemukan pengeluar biji benih dan pengusaha tapak semaian bagi menjalankan urus niaga jual beli bahan tanaman mereka secara online.

Wujudnya portal ini pihak industri berupaya menjalinkan hubungan sesama mereka serta menjalankan perniagaan yang lebih cekap dan harmonis demi kepentingan industri sawit negara.

Portal ini boleh dilayari di portal e-benihsawit MPOB.

Sektor bahan tanaman yang terdiri daripada pengeluar biji benih dan pengusaha tapak semaian adalah sektor utama dan awal membentuk jalinan 'supply chain' dalam industri sawit.

Sehubungan itu pembekalan dan permintaan bahan tanaman adalah faktor utama memastikan industri sawit meningkatkan produktiviti dan berdaya saing untuk mencapai kecemerlangan.

Transaksi utama portal ini membabitkan transaksi biji benih bercambah, transaksi anak benih, tempahan bahan tanaman, pembatalan urus niaga dan penghantaran tempahan.

Estet yang memerlukan bekalan bahan tanaman dapat manfaat melalui portal ini untuk membuat tempahan bekalan. Begitu juga syarikat perladangan, pekebun kecil atau orang perseorangan yang memerlukan bekalan bahan itu boleh menggunakan portal ini untuk membuat tempahan dan belian.

Portal ini memberi faedah kepada pengguna seperti urus niaga belian dan jualan bagi bahan tanaman sawit lebih telus, cepat, menjimatkan masa dan kos disamping pembekal bahan tanaman boleh mempromosi bahan tanaman sawit yang mereka ada untuk jualan terus kepada pembeli.

Semua pembekal bahan tanaman melalui portal ini berlesen dengan MPOB dan bahan tanaman adalah tulen, berkualiti dan pada masa sama MPOB berupaya memantau status penawaran dan permintaan bahan tanaman.

Sumber: Berita Harian

Bookmark and Share

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

Unique Visitors

More Ideas to Make Money

Business Blogs Entrepreneurship Blogs - SatuJutaIdea

::::: Satu Juta Idea | Berkongsi Idea Menjana Pendapatan ::::: Copyright © 2008-2011 SatuJutaIdea :::::

::: Setiap artikel, foto, logo, jenama dan trademark adalah hakmilik pemiliknya. :::
::: Idea yang dikongsi di sini adalah sebagai panduan sahaja. Kejayaan menjana pendapatan adalah bergantung kepada pelbagai faktor dan risiko. :::