ATTENTION !!!

Thursday, June 25, 2009

Durian oh Durian

(Post: Bahasa Melayu)
"Muar terkenal sebagai pengeluar durian kerana memiliki kebun durian yang luas sehingga ada pekebun yang mampu mengutip hasil durian lebih 500 kilogram sehari dan keadaan itu menjadi punca berlaku lambakan."

Keceriaan penduduk Muar untuk memperoleh hasil lumayan jualan durian pada musim tahun ini mungkin tidak menjadi kenyataan berikutan jumlah durian yang gugur hampir serentak menyebabkan berlaku lambakan buah berkenaan.

Durian Muar terutama dari daerah Ledang mulai gugur sejak awal Jun lalu dan jumlahnya yang banyak menyebabkan harganya menurun dengan cepat.

Harga durian kampung kini hanya antara 50 sen hingga RM1 sekilogram, manakala harga durian klon sedikit terjejas antara RM2 hingga RM3 sekilogram.

Kejatuhan harga durian itu berlaku kira-kira seminggu selepas durian mulai gugur, selain keadaan cuaca panas yang menyebabkan orang ramai tidak gemar memakan durian.

Tinjauan Berita Harian mendapati deretan gerai menjual pelbagai jenis durian dapat dilihat di hampir semua jalan utama termasuk Jalan Muar-Tangkak, Jalan Tangkak-Segamat, Jalan Bukit Pasir, Jalan Temenggong Ahmad menghala ke Batu Pahat dan Jalan Muar-Melaka.

Berita Harian turut dimaklumkan bahawa antara durian Muar yang paling sedap ialah durian dari Tanjung Gading, Pagoh, Kampung Payamas dekat Tangkak, Bukit Bendar dan Kampung Sawah Laku.

Lambakan durian itu menyebabkan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) mengambil inisiatif membeli sendiri durian untuk dipasarkan ke kawasan luar daerah ini termasuk Johor Bahru dan Kuala Lumpur.

Pegawai Fama Daerah Muar dan Ledang, Abd Malek Ramli, berkata setakat ini pihaknya sudah membuka enam pusat pembelian durian dan jumlah itu akan ditingkatkan kepada lima lagi bergantung kepada jumlah durian yang ada di pasaran.

Katanya, pihaknya juga sentiasa memantau harga durian di pasaran pada masa ini dan mengakui harganya menurun kepada antara 50 sen hingga RM1 sekilogram.

"Kita membantu pekebun dengan membeli durian itu untuk dipasarkan ke luar daerah bagi memastikannya dapat dijual dengan harga yang lebih tinggi," katanya.

Selain itu, katanya Fama turut mengadakan program eko-pelancongan iaitu membawa pelancong untuk menikmati durian di kebun yang terpilih, sekali gus memastikan harganya stabil.

Beliau berkata, program itu dimulakan sejak minggu lalu dengan lima bas pelancong dari Singapura dibawa ke daerah ini untuk menikmati durian dalam suasana kebun.

Katanya, pihaknya menjangkakan masalah lambakan durian berlaku sejak minggu ini dan keadaan itu dijangka berterusan berikutan semakin banyak durian gugur.

Seorang penggemar durian, Shukri Ahmad, 30, berkata kebanyakan penduduk memiliki dusun dan ada pula yang mendapat percuma daripada rakan menyebabkan ramai yang tidak membeli durian.

"Dengan berlaku lambakan dan kurang pembeli, masalah itu menyebabkan harga durian cepat jatuh," katanya.

Beliau berkata, jika dulu durian sukar diperoleh manakala harganya pula mahal, kini raja buah itu mudah diperoleh tanpa mengira musim selain harganya juga jauh lebih murah.

Sumber: Berita Harian Online
Foto: SimpleMalaysia.com

Bookmark and Share

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

Unique Visitors

More Ideas to Make Money

Business Blogs Entrepreneurship Blogs - SatuJutaIdea

::::: Satu Juta Idea | Berkongsi Idea Menjana Pendapatan ::::: Copyright © 2008-2011 SatuJutaIdea :::::

::: Setiap artikel, foto, logo, jenama dan trademark adalah hakmilik pemiliknya. :::
::: Idea yang dikongsi di sini adalah sebagai panduan sahaja. Kejayaan menjana pendapatan adalah bergantung kepada pelbagai faktor dan risiko. :::