ATTENTION !!!

Friday, January 8, 2010

Industri Kapal Layar Tradisional Melayu

(Post: Bahasa Melayu)
"GIATMARA, agensi di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLBW), akan memasarkan secara komersial seni pertukangan kapal layar tradisional Melayu menerusi kerjasama dengan penggiat industri yang masih aktif hingga kini iaitu Abdullah Muda dari Pulau Duyong, Terengganu."

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Meriyam Abd Majid, berkata kerjasama itu termasuk usaha GiatMara membangunkan kurikulum pembinaan kapal layar tradisional dengan kerjasama Custom Made Wooden Yacht (CMWY) milik Abdullah.

Katanya, projek itu bertujuan mengekalkan warisan pembuatan kapal layar tradisional Melayu yang sebelum ini dipelajari secara lisan oleh pembuat kapal atau 'pandai kapal' dan kemudian membukukan ia mengikut kemahiran Abdullah yang lebih dikenali di Duyong sebagai Pak Haji Dollah.

"Kapal layar yang akan dikenali dengan nama Warisan Dayang GM1 dibangunkan dengan kos kira-kira RM2 juta, yang mana RM1.5 juta daripadanya ditaja dana khas kerajaan Persekutuan."

"Ketika ini, 85 peratus cara pembuatan kapal layar tradisional siap didokumenkan yang mana ilmunya seperti kaedah pengukuran diterjemahkan terus 'dari dalam kepala' Pak Haji Dollah."

"Keistimewaan kapal layar tradisional projek GiatMara dan CMWY berukuran 60 kaki panjang ialah ia tidak menggunakan sebarang peralatan logam seperti paku atau besi di dalamnya, semua menggunakan kayu."

"Malah, bagi mengekalkan keaslian warisan dan memastikan perlindungan intelektual, kami menggunakan pengiraan cara lama seperti inci, hasta, jengkal dan ruas bertujuan melindungi hak cipta kurikulum itu kelak serta menggalakkan orang luar yang berminat datang sendiri mempelajarinya."

"Ia bukan saja dibangunkan dengan wajah Melayu tradisional berbeza dengan kapal layar moden barat, malah turut dilengkapi kemudahan lain seperti dapur, bilik mandi dan tidur," katanya ketika ditemui di Kuala Lumpur, semalam.

Meriyam berkata, projek kapal layar tradisional yang dimulakan sejak tiga tahun lalu dapat membantu kerajaan membangunkan industri kapal layar tempatan. Ia membabitkan empat tenaga pengajar dan lima pelatih.

Menurutnya, GiatMara berharap projek berkenaan dapat memangkin pembangunan industri kapal layar tempatan dan pada masa sama membolehkan pelatih GiatMara sendiri menjadi vendor pengusaha kapal tradisional pada masa depan.

Sumber: myMetro

Bookmark and Share

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

Unique Visitors

More Ideas to Make Money

Business Blogs Entrepreneurship Blogs - SatuJutaIdea

::::: Satu Juta Idea | Berkongsi Idea Menjana Pendapatan ::::: Copyright © 2008-2011 SatuJutaIdea :::::

::: Setiap artikel, foto, logo, jenama dan trademark adalah hakmilik pemiliknya. :::
::: Idea yang dikongsi di sini adalah sebagai panduan sahaja. Kejayaan menjana pendapatan adalah bergantung kepada pelbagai faktor dan risiko. :::